Skip links
sundried figs
ξηρά σύκα ταξιάρχη που λιάζονται στον ήλιο στην βόρεια Εύβοια

ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΤΑΞΙΑΡΧΗ (ΜΟΥΡΣΑΛΗ) ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα δικά μας ξηρά σύκα καλλιεργούνται στη βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στον Ταξιάρχη (Μουρσαλή), η συγκομιδή τους γίνεται στα τέλη Αυγούστου, με φυσική αποξήρανση σε ξύλινες λιάστρες. Έρχονται σε δύο τύπους, αυτά που έχουν υποστεί τεχνίτη λεύκανση και στα φυσικά (σκούρο χρώμα). Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή τους έχει μειωθεί αρκετά μιας και οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές βροχές κατά την περίοδο της συγκομιδής. 

Ατομικές: vacuum 250gr, 330gr, 500gr
Horeca: κοινό κιβώτιο 5kg, κιβώτιο με παράθυρο 5kg

Κατάλογος Ξηρών Σύκων

Το σύκο είναι τουλάχιστον 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου ήταν μια αναγκαιότητα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής, μερικές φορές, αντικαθιστούσε ακόμα και το ψωμί. Ήταν ένα αγαπημένο φρούτο και βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής από την αρχαιότητα, αφού αποτελούσαν την κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά επίσης συνδεόταν με τη λατρεία του Διονύσου, της Δήμητρας και τους Πυθαγόρειους. Το σύκο δεν ήταν μόνο ένα θρεπτικό φρούτο, αλλά είχε και συμβολική αξία, καθώς συμβόλιζε την ευημερία, τη γονιμότητα, τη γνώση και την ενότητα. Στην αρχαία Αθήνα, τα σύκα ήταν στις πρώτες προτιμήσεις και η καλλιέργεια τους ήταν φυσική. Απαγορευόταν αυστηρά η εξαγωγή και αυτός που εξήγαγε τιμωρούνταν. Αυτός ο οποίος έκανε τη καταγγελία ενός τέτοιου παραβάτη είχε το τίτλο συκοφάντης μιας και φανέρωνε τα σύκα.

3000 χρόνια ιστορίας