Skip links
Το δέντρο της Συκιάς

Ξηρά Σύκα

Το σύκο είναι για τουλάχιστον 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου ήταν μια αναγκαιότητα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής, μερικές φορές, αντικαθιστούσε ακόμα και το ψωμί.

Για παραπάνο από

3000

Ήταν ένα αγαπημένο φρούτο και ζωτικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής από την αρχαιότητα, αφού αποτελούσε το βασικό φαγητό των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο συνδέθηκε με τη λατρεία του ∆ιονύσου, της ∆ήμητρας και των Πυθαγορείων.

Το σύκο δεν ήταν μόνο ένα θρεπτικό φρούτο, αλλά και ένα σύμβολο καθώς συμβόλιζε την ευημερία, τη γονιμότητα, τη γνώση και την ενότητα.

Στην αρχαία Αθήνα, τα σύκα είχαν την τιμητική τους, με την καλλιέργεια να γίνεται φυσικά. Απαγορευόταν αυστηρά η εξαγωγή τους. Αυτός που υποδείκνυε τον δράστη της εξαγωγής, έπαιρνε αμοιβή και τον αποκαλούσαν συκοφάντη.
Η ∆ήμητρα η θεά της γεωργίας, όταν ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της κόρης της Περσεφόνης, η οποία απήχθη από τον Άρη, έφυγε από τον Όλυμπο. Μεταμορφωμένη ως ηλικιωμένη, κατέβηκε στη γη, όντας πολύ θυμωμένη για την απώλεια της κόρης της. σταμάτησε τη γη να παράγει καρπούς. Στην Ελευσίνα, ο Βασιλιάς Κελεός τη φιλοξένησε. Σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία του, επέτρεψε τη βλάστηση της συκιάς και δίδαξε στον τα μυστήρια της λατρείας της, που αργότερα έγιναν τα γνωστά «Ελευσίνια Μυστήρια». Εξ ου και η άποψη των Αθηναίων ότι η συκιά προέρχεται από την Αττική.
Σύμφωνα με την ιστορία, ένας από τους πολλούς λόγους που ο Ξέρξης ήθελε να κατακτήσει την Ελλάδα, ήταν τα διάσημα σύκα, ιδιαίτερα αυτά της Αττικής.
Ακόμα και ο Όμηρος αναφερόμενος στον Οδυσσέα, λέει ότι για να κάνει τον πατέρα του Λαέρτη να πιστέψει ότι ήταν πράγματι ο γιος του, του υπενθύμισε ότι του είχε δώσει «σαράντα σύκα».

διατροφικά χαρακτηριστικά ξηρών σύκων

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των ξηρών καρπών είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα αποτρέποντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Τα αντιοξειδωτικά των ξηρών σύκων εμπλουτίζουν το πλάσμα του αίματος με λιποπρωτεΐνες και εμποδίζουν την οξείδωση τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the American College of Nutrition». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα σύκα αντιπροσωπεύουν υψηλότερη διατροφική βαθμολογία μεταξύ των αποξηραμένων φρούτων λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φαινόλες – μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που, αν και σε κάποιο βαθμό καταστρέφονται από τη διαδικασία αφυδάτωσης των φρούτων, παραμένει σε σχετικά υψηλή συγκέντρωση .
Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C και μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. ∆ύο βασικοί ανθρώπινοι διατροφικοί σκοποί εξυπηρετούνται ταυτόχρονα με την κατανάλωση σύκων. Περίπου το 10% της ενέργειας του σώματος μπορεί να αντληθεί καταναλώνοντας 100 γραμμάρια ταυτόχρονα ικανοποιώντας τις ανάγκες των επιπέδων 7% πρωτεΐνης, 17% ασβεστίου, 30% σιδήρου και μαγνησίου περίπου 5% βιταμινών, όλα απαραίτητα για την συντήρηση της χημική ισορροπίας του οργανισμού και της λειτουργία των κυττάρων.
Κατάλογος Ξηρών Σύκων